Rólunk

A honlap készítőirőlBemutatkozik az oldal szerzője: Aczél Gergely

„ ... magában a természetben nincsen sem káros, sem hasznos madár, mert csak szükséges van. arra szükséges, hogy végezze az élő természetben azt a munkát, amelyet más teremtmény el sem végezhetne.”

-Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról-


Budapesti születésem ellenére itt nőttem fel a Marcal-medence egyik kis falucskájában, Külsővaton. Szerencsésnek mondhatom magam, hisz a házunkat körülölelő parkszerű udvarnak és kertnek köszönhetően a természet számomra sosem valami távoli világot jelentett, amit kizártunk a hétköznapjainkból, hanem egy olyan világot, ami körbevesz és átölel, amint kiléptem a konyhánk ajtaján. Itt tettem meg első felfedező útjaimat a rovarvilág számtalan érdekes képviselőjével és csodáltam rá a hangyalesők fura életmódjára, vagy lettem útitársa egy az udvarunkon átbaktató hangyának.

Természetszeretetemre nagy hatással volt nagymamám, ki megható szeretettel tudott közeledni bármi a természetben található élő, vagy élettelen dolog iránt és gyakran lettem segítsége a kis bogarak kimentésében a megmosott zöldségek közül. Természet iránti szeretetem csak tovább mélyült iskolás koromban. Emlékszem minden péntek délután, mikor a tanulás és a házi feladat készítés már csak a holnapok súlyos gondjára maradt, felszabadultan pattantam biciklire és a kertünkben elkezdett felfedezéseimet tovább folytattam de immáron a távoli határban. Mindig várakozással töltöttek el ezek a délutánok, mert sose tértem haza mélyreható élmények nélkül és mindig újabb és érdekesebb területekre bukkantam. Így fedeztem fel végül apránként magamnak ezt a páratlan területet, amit Marcal-medencének hívnak.

A Marcal és medencéje volt ki megtanított hogyan kell viselkedni a természetben, megtanított olvasni a természet betűi közt, megtanított hallani, látni és értő szemekkel tekinteni a világra. A Marcal volt számomra a második szülő ki felnevelt és én most ennek a törődésnek hálájaként szeretnék tenni valamit, hogy az általam átélt élmények a jövő gyermekei számára is átélhetőek maradjanak és a Marcal sebei lassan gyógyulást nyerjenek. Ez az erő hajt engem, hogy minden nehézség és ellentmondás ellenére kitartsak a medence mellett és ösztönözzek mindenki mást is, hogy kis odafigyeléssel, jó akarattal és segítséggel, együtt közös eredményeket elérve újra társaivá váljunk egy olyan világnak, ahol a természet és az ember ismét harmóniában, egymást segítve élhet.

<< Oldal tetejére


Bemutatkozik a weblap készítője: Miklós Nóra

„Születésünk pillanatától egy bonyolult és elkápráztató világ felfedezői vagyunk. Vannak emberek, akikben ez a szenvedély az idő múlásával vagy az élet megpróbáltatásai közepette kihűl, de vannak olyan szerencsések is, akiket életük végéig hevít.”

-Gerald Durrell-


Szerencsésnek mondhatom tehát magam, mert bár gyermekkorom "kígyót- békát" összefogdosó tevékenységeit általában sok hüledező tekintet és fejcsóválás kísérte, természet iránti lelkesedésemet nem oltotta ki. Sőt! A szegedi Tanárképző Főiskola biológia- környezetvédelem szakos hallgatójaként a helyzet "tovább súlyosbodott", mert életem első madárgyűrűző tábora jóvoltából immáron a madarakkal is eljegyeztem magam. Ebben nagy szerepet játszott tanárom, Molnár Gyula, aki mindig lelkesen cipelt ki minket a terepre madarászni.

A számítástechnika iránt csak később kezdtem el érdeklődni. 2003- ban Wetzl Attila lelkiismeretes tanításai rakták le informatikai ismereteim alapjait. Mivel "újságot" már gyerekkoromban is szerkesztettem kiszuperált vonalas füzetekbe ragasztgatott cikkek, rejtvények segítségével :) és mindig érdekeltek a kreatív dolgok, ezért kissé hosszas keresgélés után, de végülis 2006- ban kikötöttem Fehér Péternél, akitől a webszerkesztés alapvető fortélyait megtanultam. (Köszönet érte!) Ekkor született meg a Marcal- medence honlapjának ötlete, emlékezvén egy madarászra, aki mindig különös lelkesedéssel beszélt egy általam akkor még egyáltalán nem ismert tájról, a Marcal- medencéről. Így lett a mostani honlap "őse" első munkám e területen. A legújabb, 3. verzió, mind színben, mind kódolásban eltér az előző két változattól, reméljük elnyeri a látogatók tetszését!

Kellemes böngészést kívánunk!

<< Oldal tetejére